Tuesday, March 19, 2013

GOOGLE MAPS & GPS ALLAH


ASSALAMMUALAIKUM


 
Pernah tak guna GOOGLE MAPS? anis rasa mesti pernah kan..Paling tak pown pernah terjumpa bila di search google kt internet 2, akan ada result carian google maps..
Tgh dekat2 nk praktikal nie, anis dh mula bz nk cri sekolah, pas2, bila nk cri sekolah 2, kena lar pulak survey sekolah 2, nk pergi jalan mana, lalu jalan mana, dekat area mana..nak senang cari.. of course! guna google maps kn..
FROM A (OUR LOCATION) TO   B (LOCATION WHERE TO GO)…nnty akan ada larr jalannye…siap boleh zoom in and zoom out lagi..PERGH! HEBAT ARR!…SIAP boleh zoom in pergerakkan kita lagike tempat yang hendak ditujui lagi.… HURM..Namun apa  yang anis nk cerite sebenarnya, hidup kita juga seperti google maps..OPS!sorie..Hidup kita juga seperti google maps and GPS, di analogi kan larr…Nak tahu tak kenape? Pernah tak kita terfikir dan terdetik kat hati..kita sedang diperhatikan?pernah tak? tahu x perkataan ehsan?
Sebenarnya dalam kehidupan kita di google maps ALLAH melihat segala perbuatan kita,tindak tanduk kita, malah lebih daripada itu. ALLAH google maps, zoom in hati , perasaan, fikiran, hatta niat, sedang berlaku, masa hadapan sekalipun yang sememangnya telah ditentukan sejak roh dihembuskan ke dalam tubuh kita ketika masih dalam kandungan ibu lagi. tp bila di zoom out pulak..terasa seperti kerdilnya diri kita..seperti mana, apabila kita zoom out google maps. tempat yang ditujui.
 
Sungguh hebat kuasa dan keagunganNYA kan…bila kita berfikir kita di google maps oleh ALLAH, rasa seperti betapa kerdilnya kita disisinya, betapa rendahnya ilmu kita jika hendak dibandingkan dengan ilmuNYA. Justeru kenapa kita perlu takabbur, ego dengan imu yang kita ada, apa yang kita miliki seperti harta kepandaian kerana keemua yang ada pada kita juga adalah daripada YA RABB..yang memberikan segala nikmatnya kepada kita. Oleh yang demikian,kita sebagai hambanya perlu menjalankan tanggungjawab hakiki kita iaitu mengabdikan diri kepadanya. Anis bukanlah nak tunjuk pandai dan anis juga bukanlah orang yang pandai dalam bab-bab agama kerana anis masih lagi belajar dan terus belajar dan cuba mencari, memahami  ilmu-ilmunya. Anis juga bercakap dan memperingatkan semua orang dan diri sendiri juga kerana, kita bukannya seperti rasullah yang maksum sifatnya, ada kekurangannya, cacat celanya, perlu dijernihkan hatinya, perlukan makanan hati setiap hari.
 Cumanya anis sekadar nak menyampaikan kerana sudah termasuk dalam suatu hadis
Daripada ‘Abd Allah bin ‘Amr, sesungguhnya Nabi s.a.w. telah bersabda: “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat, dan tidak mengapa mengambil (sesuatu) daripada Bani Israel, (akan tetapi) sesiapa yang berdusta di atas nama ku secara sengaja, maka tersedialah tempat duduknya daripada neraka.” (Riwayat al-Bukhari, Tirmidhi, Ahmad dan Ibn Hibban)
sekali lagi penegasan, post ini Cuma menzahirkan apa yang terdetik dihati sahaja dan jika ada silap ape2 dalam post nie, maafkan lah saya,, tegurlah saya,ye..post kt komen..kita sama2 belajar..

Wassalam

~Terima Kasih Daun Keladi kerana sudi membaca entry arenyss~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...