Monday, January 24, 2011

PENGORBANAN

 Assalamualaikum..
ada kisah,yg aku baca..kisah 2,sngat membuatkan hati aku tersentuh betapa besarnya pengorbanan ibu kita..dan tika aku  membaca citer nie,aku sedang mengelamun,berfikir tntang mak aku..rindu sgt3..

 Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.
 •  Bayi  itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”
Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”
 • Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”
Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”
 • Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”  
 • Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”
 • Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di  Bumi  banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’
 • Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.
 • Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah  Kamu  khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”
Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”.  Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat. 

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu. Sucikanlah 4 perkara dengan 4 perkara :
 1. Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan
 2. Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu
 3. Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Robb mu
 4. Dosa-dosa mu yang lalu dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu
begitulah,besarnyer pengorbanan ibu kita,terhadap anaknya..tidak mampu utk kita  terbalas rasanya,,walaupown mungkin,ada owg yg ibunya tidak dpt menjaganya dr kecil sehinggalah dewasa,namun jasa dan pengorbanan ibu utk melahirkan insan ke bumi ciptaan ilahi ini,menyebabkan ibu kita rela membawa,menjaga kandungannya selama 9 bulan 10 hari,biarpown ckup tarikh bulan kita dilahirkan itu ataupown tak,itu bukan persoalannya,persoalannya adalah..jasa ibu kita itu,
dptkah kita membayarnya?
dptkah kita menghargainya?
adakah kita menyedarinya?
haraplah sgt,walaupown kita tidak mungkin mampu membalas jasa ibu kita itu,tetapi sekadar berbuat baik dengannya itu sudah mencukupi utk menunujukkan kepada ibu kita biar apa pown panggilan kepadanya(ibu,mak,ummi,mama,mummy),dirinya amat kita sayangi dan hargai..
sekian

~Terima Kasih Daun Keladi kerana sudi membaca entry arenyss~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...